Cauzele pot fi multiple:
- carente alimentare
- deficitul de proteine
- scaderea apetitului datorita: alcoolismului, anumitor medicamente si chiar la fumatori
- boli somatice sau psihice, boli digestive, dantura deficitara, absorbtie intestinala insuficientadeficiente genetice, diaree cronica
- casexie hipofizara, hipertiroidie, diabet, cancer, SIDA etc.
Semne clinice: hipotonia generala, astenia, adinamia, la care se adauga semnele de suferinta ale boli de baza.
Tratamentul vizeaza cauzele care au condus la aceasta stare: carentele alimentare, deficitul de proteine etc., cevor fi combatute printr-un aport alimentar adecvat. Se va renunta la fumat, alcool, medicamente care scad pofta de mancare.
Pentru refacerea general este recomandat mersul descult prin pietre umede sau iarba cu roua. Timpii vor fi la inceput mici (1-2 minute), ajungandu-se dpa 2-3 saptamani la 5-10 minute. Sunt indicate si baile, seara, cu apa rece si otet.
Ceaiul de salvie - infuzie, 2-3 cesti/zi - va stimula pofta de mancare. De asemenea, infuzia de coada-calului va redresa starea generala a organismului (2 cesti/zi). Infuzia de patlagina ingusta - o lingurita la 1/4 litru de apa clocotita, 2-3 cesti/zi, va redresa activitatea glandei tiroide, care va revigora intreg organismul. Plimbarile scurte in aer curat, combinate cu reflexoterapia si cu un regim alimentar adecvat afectiunii vor da in cele din urma (uneori destul de repede) rezultatele dorite.
Sedintele se vor face o data pe zi, timp de 1-2 luni.
Reteta alimentara pentru denutriti, arteroscleroza, tensiune arteriala crescuta, constipatie, afectiuni hepatice: Se curata 200 grame de telina, se taie felii si se presara putina sare (lasandu-se 15 minute). Se curata de coaja 200 grame de mere, se taie felii si se toarna peste ele sucul de la 1-2 lamai. Se amesteca telina cu merele (inclusiv zeama de lamaia) si se asaza in salatiera. Se adauga 25 de grame de smantana si se amesteca. Acest preparat va suplini pranzul unei zile. Se poate repeta de 2-3 ori pe saptamana.
Cura de suc de orz verde - plantele sa nu fie mai inalte de 15-20 cm. Se beau 100 ml de suc pe zi, repartizat in 2 reprize inainte de mese. Cura va dura 14 zile.
Bolnavii slabiti vor consuma alimente proaspete ce contin principalele elemente deficitare lor:
- vitaminele vor fi asigurate prin consumul zilnic de fructe si legume proaspete, ficat, paine integrala
- glucidele vor fi asigurate prin consumul de dulciuri, fainoase, fructe dulci etc
- lipidele vor fi asigurate prin consumul de unt proaspat, smantana, frisca
- proteinele vor fi asigurate prin consumul de lapte, oua, branza de vaci, carne proaspata, ficat etc.
- sarurile minerale vor fi asigurate prin consumul de branza proaspata, lapte si legume proaspete sub forma de salate.
Un preparat indicat pentru bolnavii denutriti se obtine din 2 linguri de ovaz pisat, peste care se toarna 500 ml de lapte fierbinte si se lasa in termos 3-4 ore. Continutul se bea pe parcursul unei zile, in mai multe reprize, cu inghitituri mici. Se va face o cura de 2-3 saptamani.
De asemenea, un foarte indicat remediu este sucul combinat din morcov, sfecla rosie, patrunjel, pastarnac, telina (200 ml in 2 reprize pe zi). Cura trebuie sa dureze cel putin 3-4 saptamani.
Este indicat ca drojdia de bere sa nu lipseasca din consumul denutritilor, ea continand foarte multe vitamine si saruri minerale. Se poate consuma zilnic drojdie de bere (cat o nuca)
Bolnavilor care sufera de aceasta afectiune li se recomanda multa liniste, aer curat, plimbari scurte prin zone nepoluate.
De asemenea, folosirea "mantalei spaniole" o data pe saptamana va revigora organismul, eliminand toxinele acumulate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu