Hemoroizii sunt varice ale venelor ano-rectale. Pot fi interni si externi. Hemoroizii externi se manifesta prin mancarime, dureri si aparitia unor ridicaturi moi, de culoare violacee, in jurul orificiului anal. Hemoroizii interni au aceleasi simptome, la care se poate adauga hemoragia care, daca este des repetata, induce anemierea pentru bolnav.
Local sunt indicate bai caldute de sezut, cu permanganat de potasiu, alternativ, cu bai de coaja de stejar, 10-15 minute in fiecare seara, timp de 5-8 zile.
Mod de preparare: Se fierbe coaja de stejar (COrtex Qvercur robur) timp de 30 minute, apoi se lasa la racit pana cand apa devine calduta. In fiecare caz solutiile vor avea concentratii reduse pentru a nu irita zona ano-rectala, care se va mentine intr-o igiena desavarsita, prin spalarea cu blandete, folosind apa fiarta si racita sau solutie slaba de cloramina (2 comprimate la 1 litru de apa), urmata de uscare.
Este interzisa introducerea diverselor preparate in orificiul anal, cu exceptia supozitoarelor recomandate de medic.
ATENTIE! Se va evita consumul de alcool, se vor elimina din alimentatie condimentele, se va respecta igiena locala si se vor consuma lichide, circa 2 litri/zi, pentru a preintampina constipatia. Procentajul de reusita este de peste 90% din cazuri.
Intern:
- infuzie de coada-calului (Equisetum arvense), boz (Arctium lappa L.) si pelin (Artemisia absinthium L.) in parti egale ( o lingurita cu varf din maestecul de plante la 250 ml de apa clocotita). Infuzia se bea cu inghitituri mici.
- infuzie de rostopasca (Chelidonium majus) - 2-3 paharele/zi
- infuzie de traista-ciobanului (Capsela bursa-pastoris) - 2-3 cesti/zi
- infuzie de plop (Populus nigra L.) - 1 lingurita de muguri la 200 de ml de apa clocotita; 4 lingurite de ceai la 4 ore.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu